Higiene dental
Higiene i manteniment

 

En odontologia el millor tractament és una bona prevenció. Per això és important que conegui les principals tècniques de manteniment i higiene dental.

 

El naixement de peçes malposicionades no és només un problema estètic, sinó que pot provocar malformacions en les mandibules i posteriorment problemes de masticació i digestió.

 

Cal raspallar les dents després de cada menjar, i és imprescindible fer-ho a la nit, abans d’anar-se'n a dormir.

 

El raspallat ha de durar de 3 a 5 minuts per tal que sigui efectiu. És preferible un raspall còmode, de cap petit i pèl suau. S’ha de canviar el raspall tres o quatre vegades l’any, i sempre que el pèl es deformi. Utilitzi pasta dentrífica garantida per sanitat i que no sigui abrasiva.

 

 

 

Tècnica de raspatllat

 

Cal raspallar les dents desplaçant el raspall des de la geniva i cap a la punta de les dents. Es tracta de donar un suau massatge sobre la geniva i la dent per anar arrossegant les restes d’aliment cap a l’exterior.

 

Recordi que cal fer el mateix en la cara interior de les dents, amb moviments

laterals verticals. La zona

de masticació es raspalla

amb moviments laterals

i circulars, raspallant

també la llengua

suaument per a

eliminar les

impureses.

Consulta els nostres serveis de Odontopediatria Infantil
Irrigador bucal

 

L’irrigador bucal és com una petita dutxa. S’aplica un petit raig d’aigua a presió directament sobre la dent, aconseguint una higiène més profunda i eficaç.

 

Raspall elèctric

 

És un raspall de dents que vibra suaument i ajuda amb el moviment necessari per a eliminar les restes d’aliments de les dents.

 

Fil de seda

 

És un fil o una cinta fina que s’utilitza per a netejar la paret interdental, on s’hi acumulen aliments i on és impossible accedir amb el raspall.

 

Raspall lingual

 

És un raspall ample que permet eliminar molt suaument les impureses de la llengua.

 

 
Neteja de pròtesis fixes i implants

 

En el cas de les pròtesis fixes i dels implants és molt important realitzar perfectament totes les tècniques diàries d’higiene bucal.

A més, caldrà seguir rigorosament les visites periòdiques de control, i quan sigui necessari fer una neteja dental a la clínica.

En molts casos, serà necessari complementar el raspatllat diari amb altres tècniques d’higiène dental, com l’irrigador bucal, el raspall elèctric, el fil de seda, etc.

Les dents naturals que conservi s’han de netejar seguint les tècniques habituals d’higiene diària, però la pròtesi removible s’ha de netejar fora de la boca.

Quan la tingui a la mà, procuri una neteja minuciosa en cada un dels seus racons, i asseguri’s que els productes que utilitza no són abrasius.

Recordi que s’haurà d’ajustar la seva pròtesi periòdicament.