Periodòncia

 

La periodòncia és la branca de l’odontologia que s’encarrega de les malaties de les genives. La malatia més habituial és la piorrea que ataca la geniva i debilita el suport de les dents de manera lenta pero implacable.

La piorrea és la causa principal de la pèrdua de dents, i es calcula que un 60% de la població adulta pot patir aquesta malaltia en algun moment de la seva vida.

 

 

Higiene incorrecta

 

En la majoria dels casos. la piorrea s’origina per l’acumulació de sarro a les dents i a les genives. Queda clar, per tant, que les malalties periodontals són el resultat d’una higiène incorrecta o incompleta.

Les malalties periodontals, a més, es poden complicar molt més si venen acompanyades d’una alimentació incorrecta, de transtorns hormonals o de factors hereditaris.

 

Periodoncia
Evolució de la malaltia
 
  • Grau 1 - L’acumulació de tosca afecta les genives, produint inflamació i pèrdues de sang.

  • Grau 2 - La tosca es filtra entre les dents, perjudica la geniva en profunditat i la infecta.

  • Grau 3 - La tosca s’ha filtrat tant que arriba a la unió entre la dent i lós, afectant-lo greument.

  • Grau 4 - La fase terminal de la malaltia, es perd el 70% i la dent arriba a caure.

 

 

Símptomes i prevenció

 

  • Fase inicial - Es detecta una lleugera inflamació de la geniva i comença a aparèixer una mica de sang quan ens raspallem les dents.

  • Fase avançada - La geniva es veu clarament inflamada i molt vermella, ja no surt sang com abans i pot ser que es noti una mica mal alè.

  • Fase terminal - La geniva està totalment inflamada, les dents comencen a moure’s, fins i tot es veuen algunes arrels de les dents, i poden començar a caure algune peces.

 

 

Tractament

 

Durant anys, les malalties periodontals han fet que les dents caiguin sense poser fer res.

Anys d’investigació han permès desenvolupar tècniques molt efectives, i ara podem fer tractaments periodontals que acaben amb la piorrea.

La tècnica bàsica és l’eliminació dels punts d’infecció, i ja hem aconseguit que es pugui fer de manera senzilla, ràpida, econòmica i indolora.

De tota manera, el factor clau és detectar la malaltia a temps.